چگونه مفید و موثر درس بخوانیم؟

چگونه مفید و موثر درس بخوانیم؟
درس خواندن به شکل مفید و موثر هم لذت بخش است و هم کارآمد. با انجام چند نکته بسیار ساده می‌توانید بازدهی خود را هنگام مطالعه کردن و درس خواندن بالا ببرید!

پاسخ به چند سوال!

  • آیا تا به حال زمان زیادی را برای درس خواندن صرف کردید اما نتیجه مطلوب را نگرفته اید و باعث نا امیدی شما شده است؟
  • آیا تا به حال احساس کرده‌اید که نتیجه یا بازخوردی که از مطالعه کردن می‌گیرید، نشان دهنده میزان تلاش شما نیست؟
  • آیا تنها بخش کوچکی از مطالبی که مطالعه کرده اید را می‌توانید به یاد آورید؟
  • آیا نمی‌دانید که چگونه بهتر و مفیدتر کتاب ها و مطالب را مطالعه کنید؟

اگر پاسخ شما به سوالات فوق «بله» است، می‌توانید با کمک روش هایی که در ادامه معرفی کرده‌ایم، شما هم از مطالعه کردن به صورت کارآمد و مفید، بهره‌مند شوید.

 

تعیین کنید در چه شرایطی می‌توانید به بهترین صورت مطالعه کنید و با آن سازگار شوید

برای موثر بودن مطالعه، باید شرایطی که در آن بیشترین تمرکز را دارید، فراهم کنید؛ این شرایط هم می‌تواند مربوط به زمان مطالعه باشد و هم و محیط مطالعه.

هنگام مطالعه در زمان‌ها و محیط های مختلف توجه کنید که تحت چه شرایطی بهترین عملکرد و بیشترین بهره‌وری را دارید تا در شرایطی مطالعه کنید که برای شما مناسب‌تر است.

نکاتی در مورد زمان مطالعه:

  • بسیاری از دانش آموزان ادعا می‌کنند که در شب بیشترین بهره‌وری را دارند. اما حقیقت این است که اکثر مردم در اوایل روز تمرکز و بهره وری بیشتری دارند.
    کار هایی که یک دانش آموز انجام می‌دهد مانند: درس خواندن، حل تمرین، مرور کردن و یادگیری مهارت های مختلف از جمله برنامه نویسی، نیاز به تمرکز و انرژی زیادی دارد که با گذشت روز و نزدیک شدن به شب، توانایی انجام اینگونه فعالیت ها کاهش پیدا می‌کند.
  • هنگامی که برای زمان شروع مطالعه برنامه ریزی می‌کنید، واقع بین باشید! مثلاً شروع مطالعه بلافاصله بعد از اینکه از مدرسه به خانه برگشتید، مناسب نیست. زیرا شما خسته هستید و نیازمند حداقل اندکی استراحت هستید.

نکاتی در مورد محیط مطالعه:

  • در هر محیطی که درحال مطالعه هستید، عوامل حواس پرتی مانند موبایل یا تلفن همراه، لپ تاپ و یا هر وسیله دیگری که موجب حواس پرتی و کاهش تمرکز شما می‌شود را کنار بگذارید!
  • هنگام مطالعه کردن مخصوصاً زمانی که یک مطلب را می‌خوانید از گوش دادن به موسیقی خودداری کنید؛ زیرا بخشی از توجه شما را می‌گیرد و درنتیجه اثر مطالعه شما را کم می‌کند.
محیط مطالعه

محیط مطالعه

 

درس خواندن را در طول ترم انجام دهید و به شب امتحان موکول نکنید!

در هر کدام از کتاب های درسی شما مطالب زیادی برای مطالعه کردن و یادگرفتن وجود دارد و به طور کلی یادگرفتن همه آنها در مدت زمان کوتاهی مثل یک یا دو هفته بسیار سخت و تقریباً امکان ناپذیر است.

بنابراین بهترین راهکار این است که از ابتدای شروع ترم، مطالب را به صورت تدریجی و مطابق با پیشروی مدرسه یا کلاسی که ثبت‌نام کرده‌اید مطالعه کنید تا هم مطالب را بهتر درک کنید و هم راحت تر آنها را حفط کنید و به خاطر بسپارید.

اگر در طول ترم مطالعه داشته باشید و اصطلاحاً درس خواندن را به شب امتحان موکول نکرده باشید، دیگر مجبور به مطالعه کردن در زمان های طولانی و خسته کننده نیستید و می‌توانید در بازه های زمانی کوتاه‌تری مطالعه کنید. مثلا یک ساعت یا 45 دقیقه مطالعه کنید و سپس 15 یا 20 دقیقه استراحت کنید. یا اینکه هر نیم ساعت 5 دقیقه مطالعه کنید. دراینصورت خسته نمی‌شوید و بهره‌وری‌تان هم افزایش می‌یابد.

لازم است این نکته را هم بگوییم که برای داشتن یک مطالعه باکیفیت در طول ترم، انجام برنامه ریزی بسیار کمک کننده است. به دلیل اهمیت بالای برنامه ریزی ما به شما اپلیکیشن بیست نمره را معرفی می‌کنیم که در آن بخش ویژه‌ای جهت برنامه ریزی کردن وجود دارد. با استفاده از این اپلیکیشن شما می‌توانید برنامه ریزی کنید و از عملکرد خود آگاه شوید تا درنهایت به یک نظم مشخص برسید و یک پیشرفت بسیار عالی را تجربه کنید.
بنابراین همین الان اپلیکیشن بیست نمره را دانلود و نصب نمایید!

 

به طور مرتب مطالب را مرور کنید و از خودتان آزمون بگیرید

مرور منظم یا همان اصطلاح تمرین و تکرار، برای حفظ کردن اطلاعات و درک عمیق از آنها ضروری است!

مرور کردن لزوماً به معنی چندین بار خواندن یک مطلب نیست! هر چند که چندین بار مطالعه هم در شرایطی مفید است، اما مرور کردن شامل خلاصه کردن مطلب، بازگو کردن مطلب و غیره هم هست.

یکی از بهترین روش ها برای مرور کردن حل کردن سوالات و تمرینات است. امتحان گرفتن از خود یا حل تمرین یک راه عالی برای مرور کردن می‌باشد.

چند نکته در مورد مرور کردن:

  • وقتی مطلب جدیدی را یاد می‌گیرید، ظرف حداکثر 24 ساعت بعد از یادگیری، یک بار مطلب را مرور کنید و سپس بعد از چند روز تا حداکثر یک هفته مجدداً مرور را انجام دهید.
  • در هر هفته برای هر کلاس یا هر درس، حداقل یک ساعت زمان را برای مرور کردن مطالب اختصاص دهید.
  • هنگام حل کردن تمرین یا امتحان دادن در خانه، ابتدا بدون نگاه کردن به کتاب و درسنامه و جزوه، تلاش کنید که به پاسخ مسئله برسید (حتی اگر مجبور به حدس زدن جواب شوید!) سپس جواب درست مسئله را با پاسخی که شما داده‌اید چک کنید.
  •  زمانی که مرور هفتگی را انجام می‌دهید، سوالات و تمارینی که در اوایل ترم به آنها تسلط داشتید را با سوالات و تمارین مربوط به چند روز اخیر یا با سایر فصل ها ترکیب کنید و سپس به همه آنها پاسخ دهید.

 

به صورت فعالانه مطالعه کنید!

هرچه بیشتر با محتوا درگیر شوید و تمام تمرکزتان روی درس باشد، احتمال اینکه مطلب را به خاطر بسپارید و عمیق‌تر آن را درک کنید بیشتر است.

نکاتی در مورد مطالعه فعالانه:

  • برای درک بهتر و حفظ کردن محتوای دوره یا مطالب درسی، آنچه را که یاد می‌گیرید، با چیز هایی که قبلاً یاد گرفته‌اید، پیوند بزنید و به مثال هایی که در دنیای واقعی وجود دارند و همچنین به مفاهیم فکر کنید.
  • یادداشت برداری کنید و نکات مهم و کلیدی را بنویسید.

پست های مرتبط

مطالعه این پست ها رو از دست ندین!
چگونه از درس خواندن خسته نشویم؟

چگونه از درس خواندن خسته نشویم؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید: عادت مطالعهمطالعه طولانی و بدون توقفوضعیت جسمانی و سلامت بدناضطراب و استرسمحیط و شرایط مطالعهنتیجه…

بیشتر بخوانید

نظرات

سوالات و نظراتتون رو با ما به اشتراک بذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *